Franse films en series
Lay-out mogelijkheden
Dit is het standaard lettertype van de website.
In het algemeen begin je een pagina met het aanmaken van een blok waarin geschreven kan worden en/of waarin een je een afbeelding kunt zetten. Zo’n blok kan lopen over de volle breedte van een pagina, zoals je hier kunt zien. Zo’n blok met tekst heet een paragraaf.
Wil je er een nieuwe paragraaf onder zetten dan moet je dat blok eerst aanmaken en er vervolgens tekst in typen. Je ziet dan meteen dat er nogal wat ruimte tussen die paragrafen zit.
Stel je hebt een stukje tekst, bestaande uit meerdere zinnen en je wilt zonder die paragraaf-tussenruimte meteen op een nieuwe regel beginnen, dan houd je de toets met de pijl omhoog links op je toetsenbord ingedrukt en sla je op Enter.
Dan krijg je dit effect: De nieuwe zin sluit meteen aan.
Bovenaan de pagina staat de titel Franse Films en Series. Die titel kun je veranderen maar niet het lettertype ervan. Op de website staat die altijd in hoofdletters.
Je kunt boven een tekst een kop zetten. Hierboven staan de woorden Lay-out mogelijkheden in kopgrootte H3. Er zijn ook andere groottes
Lay-out mogelijkheden in H1
Lay-out mogelijkheden in H3
Lay-out mogelijkheden in H4
Lay-out mogelijkheden in H5
Lay-out mogelijkheden in standaard lettertype, maar dan in vet
Het rare is dat bij gebruik van H1 onder de regel niet veel ruimte is. Daarbij komt dat hij altijd in HOOFDLETTERS weergeeft. Dat doet H5 trouwens ook.
Als je niet over de volle breedte wilt werken, maar in kolommen, moet je eerst besluiten wat de verhouding in de kolombreedte wordt. Je kunt kiezen tussen:
Zoals je ziet, is hier ervoor gekozen om de afbeelding hierboven (in dit geval een printscreen en dus niet zo’n goede kwaliteit) over de volle breedte te zetten.
Je kunt ook kiezen voor 50/50 en dan aan de ene kant een afbeelding zetten en aan de andere kant een tekst, zoals ik hier heb gedaan.
Of je kiest voor 33/66 en zet dan aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant een tekst.
Je ziet wel dat een afbeelding altijd een bepaalde hoogte heeft. Als je ernaast tekst zet, moet die dus eigenlijk evenveel hoogte in beslag nemen om het geheel een beetje goed eruit te laten zien.
Je kunt natuurlijk ook in twee kolommen tekst zetten in plaats van aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant tekst. Je moet dan de tekst eerst maken in Word en dan kijken hoeveel regels die in beslag neemt en vervolgens dat aantal in twee gelijke delen hakken en het eerste deel links zetten en het tweede deel rechts. En als je koppen erin wil zetten, moet je eraan denken dat die ook weer hun eigen ruimte in beslag nemen.
Denk er daarbij altijd aan dat in de telefoonversie alles onder elkaar komt te staan: eerst de linkse kolom en dan de rechtse.
Je kunt natuurlijk ook in twee kolommen tekst zetten in plaats van aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant tekst. Je moet dan de tekst eerst maken in Word en dan kijken hoeveel regels die in beslag neemt en vervolgens dat aantal in twee gelijke delen hakken en het eerste
deel links zetten en het tweede deel rechts. En als je koppen erin wil zetten, moet je eraan denken dat die ook weer hun eigen ruimte in beslag nemen. Denk er daarbij altijd aan dat in de telefoonversie alles onder elkaar komt te staan! Eerst de linkse kolom en dan de rechtse.
Het is mogelijk om een blauw blok met tekst in te voegen. Er blijkt er al een te staan op de pagina Levende Talen Vroeg Frans. Zo’n blok kun je maken door eerst kolommen in te voegen in de verhouding 33-66. Vervolgens zet je in de linkerkolom een code en dan krijg je dit:
In dit blok kun je met HOOFDLETTERS en kleine letters schrijven en je kunt ook een link toevoegen
Je ziet dat het blauwe blok een vaste (33 %) breedte heeft en dat de tekst zich daaraan aanpast. Verder vind ik dat de marges nogal groot zijn, maar daar kan ik niks aan doen.
Ik heb ook een link gezet onder het woord link.
Verder experimenteren leverde het volgende op:
Test TEST
Nu blijkt dat je in dit gekleurde blok de tekst ook nog kunt centreren, zoals in het vorige blauwe blok of links kunt uitlijnen, zoals in het blok hiernaast. Daarnaast heb ik een poging gedaan om een andere puntgrootte te gebruiken
Het blijkt toch mogelijk te zijn om kleinere blauwe blokken te maken. Het enige nadeel is dat het wel altijd in hoofdletters wordt weergegeven. De breedte van het blok wordt bepaald door de hoeveelheid letters die je er in zet.