Ik ben student

MBO

Ik ben student MBO

Als je een mbo-opleiding gaat volgen in de richtingen
– Secretariële beroepen
– Marketing en communicatie
– Internationale handel
– Horeca
– Toerisme
– Luchtvaartdienstverlening
is het logisch dat talen als het Frans op het lesrooster staan. Bij de eerste die genoemde richtingen ben jij immers degene die mondeling of schriftelijk contact legt met buitenlandse relaties. En bij de laatste drie richtingen kom je in een beroep terecht, waarbij je vooral Franstalige mensen te woord moet staan.

Ook in de transportsector kan Frans worden gevraagd. Denk maar aan chauffeurs die op België, Frankrijk of Zwitserland rijden. Voor deze en andere mbo-studies kun je stage lopen in het buitenland; dan moet je natuurlijk wel de taal spreken van dat land (België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Noord-Afrikaanse landen). Vergeet niet dat deze landen tot de belangrijkste handelspartners van Nederland behoren. Afhankelijk van de gekozen opleiding zal je uitstromen op het ERK-niveau A2 of B1. Met een niveau 4-diploma in bovenstaande richtingen kun je doorstromen naar het hbo, waar je je kennis van het Frans naar een hoger niveau kunt brengen.


HBO

Ik ben student HBO

Frans in het hbo: passeport pour le monde
Meer dan 200 miljoen mensen in alle werelddelen spreken Frans. Na Engels is Frans de meest geleerde vreemde taal. Met Frans heb je dus je paspoort tot grote delen van de wereld al op zak…

Waarom Frans?
Door Frans te leren vergroot je je kansen op de (internationale) arbeidsmarkt. Je hebt niet alleen toegang tot bedrijven in Frankrijk maar ook in andere Franstalige landen, zoals België, Canada, Zwitserland en grote delen van het Afrikaanse continent. Frankrijk behoort tot de grootste handelsmachten ter wereld. Na Duitsland en het gedeeltelijk Franstalige België is Frankrijk onze derde handelspartner.
Het bedrijfsleven onderstreept het belang van een goede beheersing van het Frans regelmatig. In haar jaarlijkse rapportages zegt de Fenedex, de organisatie van exporterende/internationaal opererende bedrijven in Nederland, “dat onvoldoende talenkennis (meer dan alleen Engels)” steeds weer als een knelpunt voor de Nederlandse export wordt ervaren.”

Hbo-opleidingen met Frans
Bij verschillende hbo-studies die gericht zijn op het bedrijfsleven leren studenten de Franse taal. Bijvoorbeeld bij de opleiding Logistiek & Economie en bij International Business and Languages (IBL). Denk ook aan de HEBO (hogere economische beroepsopleiding), ook wel European Studies genoemd, en de opleiding voor vertaler en/of tolk Frans.

Voor meer informatie kun je terecht bij de volgende hbo-instellingen:
Fontys Hogescholen
Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Hogeschool Rotterdam
Hogeschool van Utrecht
Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Windesheim
Avans Hogeschool
Saxion
Stenden Hogeschool
Hanzehogeschool Groningen
Tio
NHTV
Hogeschool Zuyd
HBO Nederland

De hebo-opleiding wordt aangeboden door :
Hogeschool Zuyd
Haagse Hogeschool
NHL Hogeschool
Nederlands Talen Instituut (NTI)

Kijk voor meer informatie over vertaalopleidingen bij :
Hogeschool West-Nederland voor Vertaler en Tolk
ITV, Hogeschool voor tolken en vertalen
Vertaalacademie Maastricht

Waarom Frans in het hbo?
Met een goede kennis van het Frans kun je interessante stageplaatsen bemachtigen binnen het bedrijfsleven en bij internationale organisaties waar Frans een van de werktalen is, zoals de Europese Unie, het Internationaal Olympisch Comité of het Internationaal Strafhof in Den Haag. Informatie daarover is hier en hier te vinden.

Frankrijk en Nederland onderhouden intensieve culturele contacten.
Het Frans is de internationale voertaal in de gastronomie, mode, theater, beeldende kunst, dans en architectuur. Als je Frans spreekt, kun je gemakkelijker communiceren met collega’s uit deze sectoren. Dat is ook de reden dat je bij HBO-opleidingen die bijvoorbeeld gericht zijn op horeca en toerisme Frans krijgt aangeboden. Frankrijk is immers wereldwijd het land dat jaarlijks de meeste toeristen trekt!

Als hbo-student kun je je Curriculum Vitae verrijken met een internationaal diploma Frans, door deel te nemen aan de Franse DELF- of DALF-examens op de niveaus A1 t/m C2. Informatie daarover staat hier. Een B2-certificaat verschaft je toegang tot hoger onderwijs aan Franstalige instellingen!
Kortom, door nu Frans te leren, steek je straks boven anderen uit, als je gaat solliciteren.

Een baan in het onderwijs
Voor velen is en blijft Frans op de eerste plaats een schoolvak. Als je hart bij het onderwijs ligt, kun je aan verschillende hbo-scholen een lerarenopleiding Frans volgen op bachelor- of masterniveau. De vierjarige bachelor leidt je op voor het tweedegraads gebied (vmbo, onderbouw havo, vwo en mbo). De masteropleiding duurt 2 of 3 jaar en levert eerstegraads docenten Frans af (bovenbouw havo en vwo). Zowel de bachelor als de master kun je in deeltijd volgen. Ideaal als je werk en studie wilt combineren!

Klik op onderstaande links voor meer informatie over de lerarenopleidingen in het hbo:
Fontys Hogescholen
Hogeschool Inholland
Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Hogeschool Rotterdam
Hogeschool van Utrecht
Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

De masteropleiding Frans kun je volgen aan Fontys Hogescholen, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam.

Met Frans stijg je op tot grote hoogte!

Universiteit

Ik ben student aan een universiteit

Lange tijd ging je na je studie Frans als vanzelf voor de klas staan. Een enkeling slaagde erin een baan te krijgen als wetenschappelijk medewerker om later hoogleraar te worden.

Tegenwoordig komen afgestudeerden Frans op alle mogelijke plekken terecht: bij grote bedrijven, de ANWB, vertaalbureaus, de diplomatieke dienst, maar ook – en nog steeds – in het onderwijs. Veel werkgevers hebben graag werknemers met academische vaardigheden, die snel een ingewikkelde nota kunnen lezen, een goed opgebouwde tekst schrijven of een helder betoog houden. Letterenstudenten beschikken bij uitstek over die vaardigheden. Het is dan mooi meegenomen als je ze ook kunt toepassen in het Frans. Met Frans in je bagage heb je daardoor echt meerwaarde voor de arbeidsmarkt.

Tijdens je studie kun je ervoor kiezen een internationaal diploma Frans te behalen, door deel te nemen aan de DELF- of DALF-examens op de niveaus A1 t/m C2. Informatie daarover staat hier en hier. Een B2-certificaat geeft je zelfs toegang tot de Franse universiteiten!
Dat je met een universitaire studie Frans vele kanten op kunt, heeft ook te maken met het gegeven dat het programma tijdens de eerste drie jaar (bachelor) nogal wat vrije keuzeruimte biedt.

De invulling van het bachelorprogramma verschilt per universiteit. Soms gaat het om een sterke nadruk op Frans als hoofdvak, soms bestudeer je meer dan een Romaanse taal tegelijk, met diverse keuzemogelijkheden. Naast je hoofdrichting (maior/major) kun je onderdelen van een andere studierichting (minor) kiezen, of de keuzeruimte vullen met een stage of studie in binnen- of buitenland.

Frans is ook een mooie aanvulling bij een studie rechten (internationaal recht), economische of Europese Studies. Sinds enige tijd kun je er ook voor kiezen om een educatieve minor te volgen, waarmee je vervolgens als tweedegraads docent aan de slag kunt in het onderwijs.

Na het behalen van het bachelordiploma kun je gaan werken of een masteropleiding volgen. Er zijn drie verschillende masters: de eenjarige ‘doorstroommaster’, waarbij je doorgaat met je hoofdvak, de ‘educatieve master’, waarbij je na de doorstroommaster een jaar een programma volgt dat opleidt tot eerstegraads leraar, en de ‘researchmaster’, bestemd voor een beperkte groep bachelors die als wetenschapper in de taal- of letterkunde willen gaan werken.

Klik op de onderstaande links om de bachelor- en masterprogramma’s van de Nederlandse universiteiten te bekijken:
Leiden
Nijmegen
Groningen
Utrecht
Universiteit van Amsterdam