Werken met Frans
Veel Franstalige ondernemingen hebben een vestiging in Nederland, zoals Renault, l’Oréal, Air France-KLM. Ook in Den Haag vind je veel internationale organisaties, vooral op het gebied van internationaal recht. Naast Engels is Frans hier vaak de officiële voertaal.
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse buitenlandse betrekkingen wordt onderhouden met Franstalige landen, of het nu gaat over Franstalige bedrijven in Nederland of andersom. Verschillende aspecten van de zakelijke relaties tussen Frankrijk en Nederland worden in deze rubriek gepresenteerd.
Franse bedrijven in Nederland
De Nederlands-Franse handelsbetrekkingen kunnen met een omzet van 40 miljard euro per jaar als zeer dynamisch omschreven worden. De goederenstroom tussen Frankrijk en Nederland is intensief en wordt vooral gekenmerkt door wederzijdse aanvulling. Meer dan 17.000 bedrijven, waaronder veel mkb, exporteren met succes uiteenlopende producten als voedingsmiddelen, industriële en kapitaalgoederen, consumptiegoederen en dienstverlening. In de top-10 van handelspartners van Nederland in goederen en diensten staat België op de 3e plaats en Frankrijk op de 5e plaats.(gegevens t/m 2022)
Bijna 400 in Nederland gevestigde dochterondernemingen van Franse bedrijven produceren goederen en bieden dienstverlening voor de Nederlandse markt en vaak ook daarbuiten.
Belangrijke Franse bedrijven die in Nederland opereren zijn bijvoorbeeld de partner van KLM, Air France, en verder Atos Origin, Cap Gemini, Saint-Gobain, Sodexho, Sita, Accor, Thales, Crédit Lyonnais, Novotel, L’Oréal, Péchiney, TotalElf, Michelin en Renault.
Voor meer informatie over Franse bedrijven in Nederland kun je terecht bij de Franse Kamer van Koophandel in Nederland.
Nederlandse bedrijven in Frankrijk
Nederlandse bedrijven zijn in diverse sectoren in Frankrijk actief. Vooral het noorden van het land wordt als een goede afzetmarkt en ideale vestigingsplaats gezien. Tot nu toe vestigden zich daar al 224 Nederlandse bedrijven, waarvan het merendeel in de regio Nord-Pas-de-Calais, rond Lille. Het merendeel is actief in de landbouw en de voedingsmiddelenbranche. Andere zijn actief op het gebied van textiel en kleding, dienstverlening, metaal en bouw. Heineken en DSM zijn een paar van de grote namen, maar onder de genoemde 224 bedrijven zitten vooral veel midden- en kleinbedrijven. De regio beschikt over een erg goede infrastructuur en ligt gunstig ten opzichte van het buitenland, met grote steden als Parijs, Londen en Brussel in de buurt.
Sinds 2007 interesseren Nederlandse bedrijven zich in toenemende mate voor Frankrijk. Naast Lille en Lyon richtten zij zich nu ook vooral op de regio rondom Bordeaux, omdat Bordeaux net als Toulouse bekend wil staan als innovatieve regio met hightechbedrijven en duurzame producten. Nederlandse bedrijven vestigen zich daar massaal. Personeel dat de Franse taal goed beheerst is noodzakelijk!
Frankrijk is een van de grootste Europese afzetmarkten. Nederlandse ondernemers leveren veel aan de Franse industrie.
Voor het op de markt brengen van een product in Frankrijk is het bezoeken van en deelnemen aan vakbeurzen een van de belangrijkste strategieën. In Parijs worden de meest vakbeurzen ter wereld georganiseerd.
De Fenedex heeft voor exportactiviteiten een speciale site opgezet.
De Franse Kamer van Koophandel
De Franse Kamer van Koophandel is gevestigd in Amsterdam. Jaarlijks kloppen honderden Nederlandse bedrijven bij ons aan met plannen om de Franse markt te betreden of met vragen over de Franse markt. Ze zoeken een handelspartner om hun producten te kunnen exporteren of willen een vestiging in Frankrijk beginnen. Of ze zoeken juist Franse producenten om te kunnen importeren. Andersom nemen ook honderden Franse bedrijven contact met ons op, omdat ze de Nederlandse markt op willen, een importeur zoeken of een tussenpersoon die ze in Nederland kan vertegenwoordigen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Franse wijncoöperatie die op zoek is naar een Nederlandse wijnimporteur, of een Nederlandse meubelfabrikant die op zoek is naar een vertegenwoordiger of een inkoopcentrale.
Al deze honderden bedrijven komen bij ons de Franse Kamer van Koophandel terecht, omdat ze binnen het eigen bedrijf geen of onvoldoende kennis hebben van de Franse of de Nederlandse markt. En maar al te vaak blijkt dat ook de taal nog steeds een flinke barrière vormt. Het feit dat we zoveel informatieaanvragen te verwerken hebben, is het bewijs dat veel bedrijven zitten te springen om mensen die Nederlands én Frans spreken!
Naast bedrijven die plannen maken voor de Nederlands-Franse markt zijn al veel bedrijven hier actief. In Nederland zijn ruim 400 Franse dochterondernemingen gevestigd en in Frankrijk zijn zelfs 650 Nederlandse dochterondernemingen gevestigd. Hiervoor zijn dus veel mensen nodig die Frans en Nederlands spreken. Niet alleen op managementniveau, maar juist ook op de werkvloer. In alle lagen van het bedrijf heb je als werknemer natuurlijk een flinke streep vóór als je beide talen beheerst. Zelfs waar Engels de voertaal is.
Het economisch belang van Frans
Regelmatig publiceren wij een actuele versie van het artikel Talen en hun economisch belang. De nieuwste versie is heet nu Waarom Frans? – Het economisch antwoord.